İklim değişikliği küresel çözümler gerektiren küresel bir sorundur . AB kendi iklim hedefini yükseltirken ve AB üyesi olmayan birçok ülkede daha az katı iklim politikaları geçerli olduğu sürece, ' karbon kaçağı ' olarak adlandırılan bir risk söz konusu. Karbon kaçağı, AB merkezli şirketlerin karbon yoğun üretimlerini AB'ye göre daha az katı iklim politikalarının uygulandığı ülkelere yurt dışına taşıması veya AB ürünlerinin yerini daha karbon yoğun ithalatlara bırakması durumunda ortaya çıkıyor.
AB'nin Karbon Sınır Ayarlama Mekanizması (CBAM), AB'ye giren karbon yoğun malların üretimi sırasında salınan karbona adil bir fiyat koymak ve AB dışı ülkelerde daha temiz endüstriyel üretimi teşvik etmek için dönüm noktası niteliğindeki aracımızdır . CBAM'ın kademeli olarak uygulamaya konulması, AB endüstrisinin karbonsuzlaştırılmasını desteklemek amacıyla AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamındaki ücretsiz tahsisat tahsisinin aşamalı olarak kaldırılmasıyla uyumludur.
CBAM, AB'ye ithal edilen belirli malların üretiminde üretilen gömülü karbon emisyonları için bir bedelin ödendiğini doğrulayarak, ithalatın karbon fiyatının yerli üretimin karbon fiyatına eşdeğer olmasını ve AB'nin iklim hedeflerinin karşılanmasını sağlayacaktır. baltalanmazlar. CBAM, DTÖ kurallarıyla uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır.
1 Ekim 2023 tarihinde CBAM, ithalatçılar için ilk raporlama döneminin 31 Ocak 2024'te sona ermesiyle geçiş aşamasında uygulamaya girmiştir.
CBAM başlangıçta , üretimi karbon yoğun olan ve en önemli karbon kaçağı riski taşıyan çimento, demir ve çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen gibi belirli malların ve seçilmiş öncüllerin ithalatına uygulanacaktır . Bu genişletilmiş kapsam ile CBAM, tamamen aşamalı olarak devreye girdiğinde, ETS kapsamındaki sektörlerdeki emisyonların %50'sinden fazlasını yakalayacaktır. Geçiş döneminin amacı, tüm paydaşlar (ithalatçılar, üreticiler ve yetkililer) için bir pilot ve öğrenme dönemi olarak hizmet etmek ve kesin dönem için metodolojiyi geliştirmek üzere gömülü emisyonlar hakkında faydalı bilgiler toplamaktır.
CBAM'ın zaman içinde kademeli olarak devreye alınması , AB ve AB dışı işletmelerin yanı sıra kamu yetkilileri için de dikkatli, öngörülebilir ve orantılı bir geçişe olanak tanıyacaktır . Bu dönemde, yeni kurallar kapsamındaki malların ithalatçıları, herhangi bir mali ödeme veya düzenleme yapmadan, yalnızca ithalatlarında yer alan sera gazı emisyonlarını (doğrudan ve dolaylı emisyonlar) raporlamak zorunda kalacak. Dolaylı emisyonlar, 17 Ağustos 2023 tarihinde yayınlanan Uygulama Yönetmeliği ve buna eşlik eden kılavuzda belirtilen tanımlanmış bir metodoloji temelinde, bazı sektörler (çimento ve gübre) için geçiş döneminden sonra kapsama dahil edilecektir.
Raporlama gereklilikleri ve metodolojiye ilişkin Uygulama Yönetmeliği, geçiş aşamasında ithalatta yerleşik emisyonların hesaplanmasında kullanılan değerler söz konusu olduğunda bir miktar esneklik sağlamaktadır. 2024 yılı sonuna kadar şirketler üç şekilde raporlama seçeneğine sahip olacak: (a) yeni metodolojiye (AB yöntemi) göre tam raporlama; (b) eşdeğer bir yönteme dayalı raporlama (üç seçenek); ve (c) varsayılan referans değerlerine dayalı raporlama (yalnızca Temmuz 2024'e kadar).
1 Ocak 2025'ten itibaren yalnızca AB yöntemi kabul edilecek ve tahminler (varsayılan değerler dahil), yalnızca bu tahminlerin toplam gömülü emisyonların %20'sinden azını temsil etmesi durumunda karmaşık mallar için kullanılabilecektir. Komisyon varsayılan değerleri yayınladı22 Aralık 2023. Bu raporAB'nin Ortak Araştırma Merkezi'nden (JRC) bu varsayılan değerlerin hazırlanmasına katkı sağlandı.
Komisyon ayrıca ithalatçıların bu hesaplamaları yapmasına ve raporlamasına yardımcı olmak için özel BT araçlarının yanı sıra geçiş mekanizması başladığında işletmeleri desteklemek için ayrıntılı rehberlik, eğitim materyalleri ve eğitimler de geliştirdi. İthalatçılardan 1 Ekim 2023 itibarıyla dördüncü çeyrek verilerini toplamaları istenecek ancak ilk raporlarının yalnızca Ocak 2024 sonuna kadar sunulması gerekecek.
Kalıcı sistem 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girdiğinde, ithalatçıların her yıl bir önceki yılda AB'ye ithal edilen malların miktarını ve bunların gömülü sera gazlarını beyan etmesi gerekecek. Daha sonra ilgili sayıda CBAM sertifikasını teslim edeceklerdir. Sertifikaların fiyatı, salınan CO2 €/tonu cinsinden ifade edilen AB ETS tahsisatlarının haftalık ortalama açık artırma fiyatına bağlı olarak hesaplanacaktır . AB ETS kapsamındaki ücretsiz tahsisin aşamalı olarak kaldırılması, 2026-2034 döneminde CBAM'nin aşamalı olarak devreye alınmasına paralel olarak gerçekleştirilecektir.
CBAM'ın geçiş aşamasındaki işleyişine ilişkin inceleme, nihai sistemin yürürlüğe girmesinden önce tamamlanacak. Aynı zamanda, belirli alt ürünler ve müzakereler sırasında uygun aday olarak tanımlananlar gibi AB ETS kapsamındaki sektörlerde üretilen diğer malların CBAM mekanizması kapsamına dahil edilmesinin fizibilitesini değerlendirmek üzere ürün kapsamı gözden geçirilecektir. Raporda bunların 2030 yılına kadar dahil edilmesini gösteren bir zaman çizelgesi yer alacak.
DİĞER HABERLER